onsdag 14 maj 2008

Betalningar på Internet

Att ta betalt är grundläggande för de flesta företag men för den sak inte alltid enkelt! För dig som driver din rörelse Online, dvs på Internet så är det a och o att erbjuda kunden ett enkelt sätt att betala på. Dessutom måste kunden känna sig trygg - osäkerheten kring kreditkortshantering på Internet är tyvärr något som många delar.

Två utmärkta, och kostnadseffektiva system som vi ska kolla närmare är Payson och PayPal. Bägge erbjuder olika möjligheter att ta betalt. Fördelen med den förstnämnda är att all kommunikation är på svenska - vilket kan vara nödvändigt beroende på målgrupp. Fördelen med den sistnämnda är närvaron på Internet, PayPal har funnits ett tag.

PayPal erbjuder en mängd lösningar och teknik, allt från betallänkar (du låter kunden klicka på en länk som innehåller information om produkt, betalningsmottagare och belopp) till integrerade systemlösningar (där din internetbutik eller affärssystem kommunicerar med PayPal i realtid). Fördelen med förstnämnda är att du kommer igång direkt, du behöver inte kunna programmera eller en massa krånglig teknik. Nackdelen är att du måste hålla koll på betalningarna själv (du får ett mail från PayPal när betalningen utförst). Det andra alternativet som kräver att du antingen har ett system som redan är förberett för PayPal eller att du själv anpassar ditt system/hemsida, erbjuder en mer automatiserad lösning. Efter betalning får du direkt svar från PayPal vilket innebär att du tex kan skicka elektronisk information, bekräftelse, starta nedladdning osv direkt. Du behöver inte bevaka betalningarna själv med andra ord (förutsätt att allt går som det ska).

Payson erbjuder även de betallänkar som du lätt genererar på deras hemsida! Även de erbjuder mer avancerade möjligheter till integration. Fördelen är att du får support på svenska under implementeringen (införandet). Payson, precis som PayPal, tar betalt per transaktione vilket innebär att du slipper fasta kostnader.

Lycka till!

Inga kommentarer: